Elmalı Turta
Elmalı Turta
Elmalı turta birçok evde tatlı sohbetlere , kış akşamlarında bir bardak çay ile birlikte anılara eşlik eden bir tatlıdır. Fırına koyulduğu andan itibaren kokusuyla evi donatan bu lezzetinde bir hikayesi vardır.
Turtanın içine lezzetini veren elmanın tarihi MÖ 6500lere dayanmaktadır. Turta yapma fikrini Avrupa'da orta çağda yaygınlaşmaya başladı. Turta yapımı şekerin yaygınlaşmasıyla oluştu.
İngiltere ve Hollanda gibi ülkeler tatlı turtalarını popüler hale getirdi. Elma ile baharatları bir araya getirdiler bugünkü Elmalı turtanın temellerini atanlarda Hollandalılar olmuştur.
Leziz elmalı turta tarifi:
Hamur için:
2,5 su bardağı unun
250 g tereyağı (soğuk ve küp küp kesilmiş)
1/2 su bardağı pudra şekeri
1 yumurta
1 tutam tuz
2-3 yemek kaşığı soğuk su
İç harcı için:
4 büyük elma (tercihen ekşi tür)
100 g toz şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 yemek kaşığı nişasta (isteğe bağlı)
Yapılışı:
- Aşama hamurun hazırlanması: Unu, tuzu ve şekeri bir kaba alın. Soğuk tereyağını ekleyip bir kaşık yardımı ile yavaş yavaş karıştırınız.
- Yumurta ve sirkeyi ekleyip iyice karıştırın Hamuru toparlayın, streç filme sarın ve buzdolabında 30 dakika dinlendirin.
- İÇ HARCIN HAZIRLANMASı: Elmaları soyup bir rende yardımı ile rendeleyin Limon suyu, şeker, tarçın ve isteğe bağlı nişastayı ekleyip karıştırın
- Turta Şeklini Verme:
- Fırını 180°C’ye ısıtın.
- Dinlenmiş hamuru iki parçaya ayırın. Bir parçasını unlu bir yüzeyde açarak turta kalıbının tabanına yerleştirin.
- Hamurun üzerine elmalı harcı yerleştirin. Hamurun diğer parçasını açarak elmalı harcın üstüne kapatın. Kenarlarını iyice bastırarak yapıştırın.
- Üzerine bıçakla birkaç delik açarak buhar çıkmasını sağlayın.
- Önceden ısıtılmış fırında 30-35 dakika veya üzeri altın rengi alana kadar pişirin.
- Servis:
- Turta soğuduktan sonra dilimleyip servis edin. İsterseniz yanında dondurma ile de sunabilirsiniz.
- Afiyet olsun!
Yorumlar
Yorum Gönder