ANALI KIZLI

                                                                 Analı Kızlı 


 Türk mutfağının sevilen, bolca tüketilen ve anlamı olan  yemeklerinden biridir.

Birden fazla anlamı olan yemeğin en bilinen hikayesi:

Bir kız, annesinden izinsiz evden kaçar ve evlenir. Uzun yıllar sonra pişman olup geri döner. Annesi kızını bağışlar ve onun şerefine büyük bir ziyafet verir. Bu ziyafette, kızına olan sevgisini ifade etmek için özel olarak hazırladığı bu çorbayı sunar. Büyük köfteler anneyi, küçük köfteler ise kızı simgeler.

Başka bir hikayesi de, bir anne içli köfte yaparken yanına gelen küçük kızı da hamurları yuvarlak şekilde yapmaya başlar. Anne, kızının yaptığı küçük hamurları da çorbaya ekler ve bu birlikteliğe "analı kızlı" adını verir.

hikaye de anne kızın kuvvetli ilişkileri üzerine durulur.


Malzemeler:

  • Köfte İçin:
    • 1 su bardağı ince bulgur
    • 1 su bardağı irmik
    • 1 yumurta
    • 1 yemek kaşığı domates salçası
    • Tuz, karabiber
    • Yarım demet maydanoz (doğranmış)
    • 1 su bardağı un (ihtiyaç durumunda)
  • Çorba İçin:
    • 500 gram kuşbaşı et
    • 1 adet soğan (doğranmış)
    • 2 yemek kaşığı domates salçası
    • 1 yemek kaşığı biber salçası
    • 1 su bardağı haşlanmış nohut
    • Tuz, karabiber
    • Su
    • Limon suyu

Yapılışı:

  1. Köfte Hazırlama:
    • Bulguru ve irmiği sıcak suda ıslatıp bırakın 
    • Şişen bulgur ve irmiği geniş bir kaba alın. Üzerine yumurta, salça, tuz, karabiber ve maydanozu ekleyip yoğurun.
    • Gerekirse un ekleyerek kıvamını ayarlayın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Bir kısmını büyük, bir kısmını küçük olacak şekilde ayarlayın. Büyükler "anne", küçükler "kız" köftesi olacaktır.
  2. Çorba Hazırlama:
    • Tencereye yağ alıp soğanı kavurun.
    • Üzerine kuşbaşı eti ekleyip suyunu çekene kadar kavurun.
    • Salçaları ekleyip hafifçe kavurduktan sonra üzerine haşlanmış nohut ve sıcak su ekleyin.
    • Tuz ve karabiber ile tatlandırın.
    • Çorba kaynamaya başlayınca içine hazırladığınız köfteleri ekleyin.
    • Köfteler piştikten sonra limon suyu sıkarak servis yapın.

Püf Noktaları:

  • Köfte hamuru çok sulu olmamalı, ancak kuru da olmamalıdır. (yoksa yuvarlak şeklini almıyor)
  • Köfteleri çorbaya atmadan önce hafifçe unlayabilirsiniz (birbirlerine yapışmazlar ve şekillerinin güzelliklerin korurlar)
  • Çorbayı sıcak olarak servis yapın. İsterseniz üzerine pul biber veya nane ekleyebilirsiniz.

Afiyet bal şeker olsun!











Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Elmalı Turta

FALAFEL

HÖŞMERİM