FALAFEL

 FALAFEL:

Falafel zengin protein kaynağı ile veganların sıkça tükettiği hikayesininde firavunlara kadar uzanan bir yemektir. Falafel dünya çapınca etin yerini dolduran sokak lezzetleri arasına girmiştir. Falafel genel bir teoriye göre Mısırlı hristiyanlar olan kıptiler’in Lent Kutlaması sırasında et yerine tükettikleri bir yemek olarak ortaya çıktığıdır. Lent kutlamaları yaklaşık 6 hafta sürmektedir. Lent kutlamalarında et, yumurta , balık gibi ürünlerin tüketilmesi yasak olduğundan dolayı etin yerine geçecek bir yemek bulmak zorunda kalmışlardır. Lent dini bir kutlamadır , bu uygulamasa insanların başlangıçta vejeteryan olması inancı nedeniyle gerçekleşir. 



Geleneksel bir yemek olmasının yanı sıra Falafel bir vegan besinidir. Protein açısından zengindir ve düşük yağ oranına sahip olması nedeniyle diyet yapanların vazgeçilmez yemeğidir. Bitkisel bir yiyecek olması nedeniyle sıkı diyet yasaları bulunan Yahudilerinde sofralarında bulunmaktadır. 

Falafel nohut veya fava fasulyesinden yapılmaktadır, nohuttan yapılan versiyonu daha çok suriye, Lübnan, Ürdün, İsrail ve Filistin gibi Orta Doğu ülkelerinde yaygın olup Mısır’da sadece fava fasulyesinden yapılır. Nohuttan yapılan Falafel yüksek oranda protein, karbonhidrat ve fiber içerir. Çözünebilir fiberin kandaki kolesterolü düşürücü etkisi vardır. Bunun dışında kalsiyum, magnezyum, demir, fosfat, gibi çeşitli vitamin ve minareleri içeren zengin bir yapısı vardır.

                                                                    

                MALZEMELER.
                - 2 su bardağı haşlanmış nohut
                - 1 adet yumurta
                - 1 adet orta boy soğan
                - 2 diş sarımsak 
                - 1 çay kaşığı toz kişniş
                -  1 çay kaşığı kimyon
                - 1 çay kaşığı pul biber
                - 1 çay kaşığı karabiber 
                - 1 çay kaşığı kimyon 
                - 1 çay kaşığı pul biber 
                - 1 çay kaşığı karabiber 
               - 1 çay kaşığı tuz 
              - 1-2 demet maydanoz
              - 2 yemek kaşığı nohut ya da buğday unu





Yapılışı
- Nohut soğan sarımsak robottan geçirilir. Geniş bir kaba alınarak içerisine yumurta kırılır. İnce kıyılmış maydanoz ve baharat eklenerek yoğurulur. İstenilen un çeşidi kıvamına göre yavaşça ilave edilir. Şekillendirildikten sonra buzdolabında 1 saat bekletilir. Kızgın yağda kızartılarak sıcak servis edilir.

-  (Diyet yapanlar için haşlanmasında olur bence yani ben daha önce yemedim ama diyet yapanlar öyle yapsa iyi olur sonuçta yağ zararlı diyete uygun değil )

#yemek #falafel #diyet #vegan 











Yorumlar

  1. Sevmediğim yemeği bu kadar iyi anlatıp sunmak yemeği ilk defa tatmam an meselesi.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Elmalı Turta

HÖŞMERİM