FALAFEL
FALAFEL:
Falafel zengin protein kaynağı ile veganların sıkça tükettiği hikayesininde firavunlara kadar uzanan bir yemektir. Falafel dünya çapınca etin yerini dolduran sokak lezzetleri arasına girmiştir. Falafel genel bir teoriye göre Mısırlı hristiyanlar olan kıptiler’in Lent Kutlaması sırasında et yerine tükettikleri bir yemek olarak ortaya çıktığıdır. Lent kutlamaları yaklaşık 6 hafta sürmektedir. Lent kutlamalarında et, yumurta , balık gibi ürünlerin tüketilmesi yasak olduğundan dolayı etin yerine geçecek bir yemek bulmak zorunda kalmışlardır. Lent dini bir kutlamadır , bu uygulamasa insanların başlangıçta vejeteryan olması inancı nedeniyle gerçekleşir.
Geleneksel bir yemek olmasının yanı sıra Falafel bir vegan besinidir. Protein açısından zengindir ve düşük yağ oranına sahip olması nedeniyle diyet yapanların vazgeçilmez yemeğidir. Bitkisel bir yiyecek olması nedeniyle sıkı diyet yasaları bulunan Yahudilerinde sofralarında bulunmaktadır.
Falafel nohut veya fava fasulyesinden yapılmaktadır, nohuttan yapılan versiyonu daha çok suriye, Lübnan, Ürdün, İsrail ve Filistin gibi Orta Doğu ülkelerinde yaygın olup Mısır’da sadece fava fasulyesinden yapılır. Nohuttan yapılan Falafel yüksek oranda protein, karbonhidrat ve fiber içerir. Çözünebilir fiberin kandaki kolesterolü düşürücü etkisi vardır. Bunun dışında kalsiyum, magnezyum, demir, fosfat, gibi çeşitli vitamin ve minareleri içeren zengin bir yapısı vardır.
Sevmediğim yemeği bu kadar iyi anlatıp sunmak yemeği ilk defa tatmam an meselesi.
YanıtlaSil