HÖŞMERİM
HÖŞMERİM:
Marmara ve birçok bölgede üretilen bir tatlı türüdür. Balıkesir ve Bursa başta olmak üzere Kırşehir höşmerim tatlısı , Sivrihisar höşmerim tatlısı , Çamlıdere höşmerim tatlısı vb. birçok şehir de tatlının yapıldığı söyleniyor. Evliya Çelebi, “Seyahatname ”sinde bu tatlının , Balıkesir’e yerleşen ilk Türkmen göçebelerinde görüldüğünü , Havran’a oradan geçtiğini anlatır. Peynir helvası ya da Peynir tatlısı olarak da bilinir. Bir rivayete göre farsça hoş (tatlı) ve maram (kaymak) sözcüklerinden türetilmiştir.
Rivayete göre ise, savaşın başlaması üzerine erini cepheye yolcu eden gelin, uzun yıllar geri dönmesini beklemiş ve yıllar geçmesine rağmen dönmeyen eşinin şehit olduğunu düşünmeye başlamıştır ümitleri tükenmeye başlayan gelinin eşi geri dönmüştür. Gelin çok sevinip hemen eşine bir sofra kurmak istemiştir fakat yoksulluk nedeni ile mutfakta kendi ürettikleri peynir, irmik ve şekerden ilk kez yaptığı bir tatlıyı eşine ikram eder ve eşinin tepkisini korkarak beklemeye başlamıştır ve eşine “Hoş mu erim ? “ diye sorar eşide “Hoş Hoş” diyerek gelini taktir etmiş. Balıkesir de ortaya çıkan bu rivayet sonra da tüm ülkeye yayılmıştır ve tatlı ismini bu hikayeden almıştır.
MALZEMELER:
2 litre çiğ süt
1 tatlı kaşığı peynir mayası
2 yumurta sarısı
2, 5 su bardağı şeker
1 su bardak irmik
Sunum için isteğe göre sade dondurma yada kaymak
YAPILIŞI:
* litre çiğ sütü kaynatmadan ısıtın (ılık olacak kadar). 1 tatlı kaşığı peynir mayasını içine atıp karıştırınız. 1 saat dinlendiriniz (kapağını kapatıp yoğurt mayalar gibi sarınız).
* Katılaşan peynirin suyunu tülbentle süzüp fazla bekletmeden ocağa koyunuz.
* 2 yumurta sarısını içerisine atıp tel çırpıcı ile karıştırınız ve şekerini ilave edip karıştırmaya devam ediniz. 2 dakika sonra irmiği ekleyiniz.
* Karıştırmaya ara vermeden devam ediniz. Kaynayıncaya kadar.
* Bulamaç kıvama gelince altını kısınız. 1 dakika ocakta kalsın, sonra ocaktan alıp kapağı kapalı dışarıda soğutunuz
.
* Soğuyan höşmeriminizi kaşıkla karıştırıp ardından dolaba koyunuz. 1 gün dinlendikten sonra servis etmenizi öneririm. Çünkü tadı dinlendikten sonra ve soğuk bir şekilde yendiğinde çok güzel oluyor.
* İçindeki peynir taneleri ayrı bir güzellik katıyor.
* Sütün taze olmasına dikkat ediniz, daha güzel sonuçlar alırsınız pastörize sütlerle aynı sonuçlara ulaşılmaz.
* Diyet yapanlar için Orta büyüklükte 1 porsiyon höşmerim tatlısı yaklaşık olarak 343 kaloriye denk gelmektedir. Bence bir günlükten bir şey olmaz deyip bu tatlı için diyetinizi bozabilirsiniz :) bence pişman olmazsınız.
Yorumlar
Yorum Gönder