HÜNKAR BEĞENDİ
HÜNKAR BEĞENDİ
Hünkar beğendinin hikayesi Osmanlı İmparatorluğu döneminde 2. Abdülhamid sarayında geçer.
Sarayın mutfağında çalışan aşçılardan biri , yeni bir yemek hazırlamak istemiştir. Etin yanına sunulacak bir garnitür hazırlamak istemiştir ve sebzelerden özellikle patlıcanı seçmiştir. Patlıcanı közleyip içine tereyağı, süt ve un eklemiş ve kremamsı bir hale getirmiştir. Bu yemeği padişaha sunmuştur. Padişah Sultan 2. Abdülhamid yemeği çok beğenmiştir ve sarayda özel olarak hazırlatılmasını istemiştir.
Başka bir rivayet bu yemeğin Bursa’da ortaya çıktığını öne sürer. Bu hikayeye göre, Sultan Abdülhamid’in Bursa’da bir ziyafette tatması sonucu çok beğenip yapılan bu yemeği mutfağında da yapılmasını istemiştir.
Malzemeler:
Etin malzemeleri:
kuzu ya da dana eti (tercihen kuzu tandır veya kuzu sırt kullanabilirsiniz)- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 adet soğan (rendelenmiş ya da ince doğranmış)
- 2 diş sarımsak (doğranmış)
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 su bardağı sıcak su (isteğe göre et suyu)
- Tuz, karabiber, pul biber (isteğe bağlı)
- 1 dal kekik (isteğe bağlı)

Beğendi malzemeleri:
- 4 adet orta boy patlıcan (isteğe göre değişebilir)
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı un
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri (isteğe bağlı)
- Tuz, karabiber
- 4 adet orta boy patlıcan (isteğe göre değişebilir)
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı un
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri (isteğe bağlı)
- Tuz, karabiber
Yapılışı
1. Etli Harcın Hazırlanışı:
Eti doğrayın ve tencereye alın. Sıvı yağı ekleyip orta ateşte etler suyunu salıp çekene kadar kavurun.
Etler kızarmaya başlayınca doğranmış soğanı ve sarımsağı ekleyin, soğanlar pembeleşene kadar kavurun.
Ardından salçayı ekleyin ve kavurun.
Üzerine sıcak suyu veya et suyunu ekleyin, tuz, karabiber ve isteğe bağlı baharatları (pul biber, kekik) ilave edin. Etler yumuşayana kadar kısık ateşte yaklaşık 1-1.5 saat pişirin. Etler İstediğiniz kıvam gelene kadar altını kapatın.
2. Beğendinin Hazırlanışı:
patlıcanları közlemek için ateşin üstüne veya fırına koyun. Patlıcanlar iyice közlenip yumuşadıktan sonra kabuklarını soyun ve içini güzelce ezin.( patlıcanları közlemeden önce bıçak ile küçük kesikler oluşturun iç kısımları daha iyi pişsin ve havasının alınması için )
Bir tavada tereyağını eritin, ardından unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun. Yavaşça sütü ekleyin ve sürekli karıştırarak pürüzsüz bir beşamel sos kıvamına gelene kadar pişirin.
Közlediğiniz ve ezdiğiniz patlıcanları da tavaya ekleyin. Tuz ve karabiber ile tatlandırın. Karıştırın, kremamsı bir kıvam elde edin. Beğendiye son olarak rendelenmiş kaşar peyniri de ekleyebilirsiniz. Karıştırarak peynirin erimesini sağlayın.
Sunumu:
Beğendi karışımını geniş bir kaba alınız ve eti üzerine koyunuz. Hünkar Beğendi hazır:)
Yorumlar
Yorum Gönder